Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2010 08:18 - ЦВЕТАНКА ИЛЧЕВА В БНТ - ПОЛЪХ ОТ ОСОГОВО
Автор: il4eva Категория: Музика   
Прочетен: 3361 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 17.06.2011 08:50


 На 22/09/2010 БНТ - Канал1 излъчи филм за голямата кюстендилска  народна певица Цветанка Илчева. Филмът се казва "Полъх от Осогово" и е сниман, както в гр. Кюстендил, така и в полите на планината Осогово. Много хубав и интересен филм, за който цялата кюстендилска общност поздравява неговите създатели и им изказва своята сърдечна благодарност. По-долу можете да видите филма разделен на 3 части и кликайки върху съответната стрелка, можете да се насладите на този прекрасен глас. А статията за нар. певица публикувана във в. Наблюдател", можете да прочетете тпо-долу. Една от песните на Цветанка Илчева "Черешица род родила" се слуша по целия свят. Кликнете ТУК.
Филм за популярната и обичана кюстендилска народна певица Цветанка Илчева бе заснет от БНТ, а първото му излъчване на националния екран бе през септември. Музикалната лента, озаглавена „Полъх от Осогово”, е с продължителност половин час. Режисьор е Константин Младенов, в екипа участва и Даниел Спасов, шеф на фолклорната програма в националната медия, който от години е фен на нейното изкуство. Идеята за филма е с двегодишна давност, но едва сега идеята е била финансирана.
image
Прекрасен фон в музикалния филм са културно-исторически забележителности от Кюстендил и неповторимата Осоговска планина – Трите буки, Памука, Студен кладенец. Той е заснет за два дни, направен е изключително професионално. Певицата изпълнява пет от хитовите си песни и откъси от още няколко, подбрани са измежду 40 предложени от нея. Така че зрителите могат да се насладят на най-доброто от Цв. Илчева – „Петруно, Петрунчице”, „Легнала е Димана”, „Яна иде от меана”...Всички са авторски нейни песни, тяхна основа е изворният кюстендилски фолклор. Свои впечатления за певицата и нейното богато и вълнуващо прочети повече  творчество във филма „Полъх от Осогово – Цветанка Илчева” споделят хореографът Валентин Кенов (основател и ръководител на танцовия ансамбъл „Пауталия”), народният певец Кирил Дрингов, поетът Георги Славчев и др. Освен обаятелната творческа личност на фолклорната изпълнителка, лентата представя по един неповторим и очарователен начин град Кюстендил и Осоговския балкан, което е ценен принос за тяхното популяризиране, за привличането на повече туристи и спечелването на нови приятели.   Това не е първият филм за славея от с. Богослов Цветанка Илчева, бивша солистка на кюстендилския ансамбъл „Струма” с ръководител Никола Вучков - тя има какво да покаже пред кинокамерите и в бъдеще. Напомняме, че преди 2 години Цв. Илчева отпразнува 70-годишния си юбилей и 45 години на сцената. Тогава, във Възрожденското училище, близки, колеги и приятели пожелаха на юбилярката здраве, късмет, много творчески успехи, все така голяма аудитория от почитатели и още дълго-дълго да ни радва с изпълненията си на хубави български народни песни, запазвайки младежкия си дух. “Цветана Илчева за мен е синоним на песента, а тези хора са особено ценни. Народната песен прави разпознаваем един етнос, една нация....Песента е пряк идентификационен код на Илчева, която познавам отпреди 30 години и половина – тя ме грабна със своя топъл лиричен глас. Тя е еднакво добра както в т.нар. бавни, тежки песни, които изискват сериозни вокални умения, дарба и култура, така и в бързите, закачливи мелодии – Цецето умее да ги подплати с едно специфично нейно чувство. Нейният тембър е допълнителна екстра във всичките й изпълнения. Цветанка Илчева е израсла в едно от четирите богомилски села в Кюстендилско и носи и привкуса на онази широта и простор, които могат да се усетят именно в родното й село Богослов. Тя умее чудесно да възпроизведе народното творчество, умее да прави и кавъри – например на изпълнения на Олга Борисова, да отритне така наречената чалга. За Цветанка Илчева народната песен е едновременно и жажда, и извор за утоляване на тази жажда”, изтъкна в приветствието си Георги Славчев. Цветанка Илчева сподели, че за нея песента е не само призвание, но и магия, дори по-точно – билка, която я е лекувала през всичките тези години.









Тагове:   Осогово,   бнт,   Над,


Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: il4eva
Категория: Музика
Прочетен: 109579
Постинги: 22
Коментари: 10
Гласове: 42
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930